Företagsgolfen är tillbaka!

Sveriges och en av världens äldsta företagsgolftävlingar har varit pausad sedan 2020 pga pandemin. Hösten 2024 är det dags för comeback för den klassiska tävlingen som såg dagens ljus samma dag som Göran Zachrisson, de delar födelsedag den 14e maj 1938.

Den startade som Svenska Dagbladets Korporationsgolf och har senaste åren gått under namnet Företagsgolfen. Tävlingen har sedan 1982 drivits med framgång av Göran Oredsson tillsammans med olika samarbetspartners. Perioden 2013-2016 arrangerades tävlingen årligen på 10 spelplatser runt landet med över 3000 deltagande 2-mannalag.

Företagsgolfen har nu per den 1 maj 2024 tagits över av Roger Hofflander (fd Österåkers GK) och Hans Olofsson (grundare Golfbaren). Det är två rutinerade herrar avseende företagsarrangemang på golfbanor som nu tar över tävlingen. Avsikten är att återigen bli en ledande aktör inom företagsgolf och Göran Oredsson finns med som bollplank och rådgivare även framåt.

”Vi älskar golf, tävling, företagande och möten mellan människor och ser fram emot att kombinera dessa och fortsätta utveckla ett koncept med en gedigen historik.”

Säger Hans Olofsson som förutom stora golfevent har arrangerat över 1000 företagsevent på sina golfinspirerade minigolfbanor inom konceptet Golfbaren.

”Efter snart 20 år som entreprenör med starkt golfintresse i grunden blir detta en spännande utmaning. Just att möta och ta hand om 100-tals taggade golfare på en företagsgolfdag är inspirerande och något som får mig att ticka igång lite extra.”

Säger Roger Hofflander som de sista åren varit ansvarig för all företagsgolf på Österåkers Golfklubb.

”Pandemin slog hårt mot hela samhället och så även Företagsgolfen. Det har varit en rejäl uppförsbacke och jag är oerhört glad att kunna lämna över konceptet till två driftiga personer som jag är övertygad om kommer kunna driva detta vidare på bästa sätt. Nu ser jag fram emot att vara med som deltagare i några år till i stället.”

Säger Göran Oredsson med över 40 års erfarenhet av att driva Företagsgolfen och allehanda stora golfevent.

Planen 2024 är att arrangera några få men riktigt bra tävlingar i Stockholms-området i augusti & september med finalrunda på Bro Hof Slott GC för att sedan på sikt likt tidigare år även ha ett flertal spelplatser runtom i landet.

Historiens vingslag

Lidingö golfbana 1952

Svenska Dagbladets korporationstävling i golf.
G. Dyrssen puttar medan J. Oterdahl håller flaggan.

FOTOGRAF: Ehnemark, Jan (Pressfotograf). 


Lidingö golfbana 1950

Två golfspelare under Svenska Dagbladets korpgolf i Sticklinge.

FOTOGRAF: Kjellström, John (Pressfotograf). 

Lidingö golfbana 1950

Kanske en putt för vinsten av Svenska Dagbladets korpgolf i Sticklinge.

FOTOGRAF: Ronninger, Herman (Pressfotograf). 

Göran Zachrisson

Vi kom samtidigt.

För att beskriva min pappa måste jag tala om den tid han levde i. Han intruducerades till golfen av Olof Svinhufvud, en skolkamrat i Göteborg. Pappas äldre bror, Bruno var redan medlem i golfklubben sedan 1911, men han var 14 år äldre än pappa och det påverkade deras umgänge en smula.

Olof Svinhufvud var vänsterspelare och det blev naturligtvis pappa också. Han hade en mycket harmonisk och elegant sving och nådde som bäst handicap 6.

Pappa ansåg visserligen att det var viktigt att vinna, men att det var än mer betydelsefullt att kunna förlora med stil. När han började spela fanns 9 hål på banan i Hovås. Poängbogey lanserades som tävlingsform under slutet på !930-talet. Matchspel styrde golfen samt några slagtävlingar i slutet på säsongen, såsom KM. Men även klubbmästerskapen avgjordes med matchspel.

En golfrond över 18 hål tog möjligen två och en halv timme.

Jag minns att min pappa var hård mot sig själv. Han hade svårt att tåla när han inte kunde prestera det han tyckte sig kunna behärska. Mot andra var han ett föredöme. När reglerna ändrades 1951, där stymie försvann, funderade han på att sluta med spelet.

Han flyttade till Stockholm i början av 30-talet och blev först medlem i Stockholms golfklubb och därefter Djursholm.

Bilden är tagen under Svenska Dagbladets Korporationstävling, idag Företagsgolfen och det sker den 14 maj 1938. Tyvärr kunde inte mamma vara med att fira händelsen. Hon befann sig på BB och nedkom med mig.

/Göran Zachrisson

PS. Stymi betyder att du måste spela dig över motståndarens boll när den ligger i din linje. Regeln gällde dock inte om motståndarens boll låg närmare än 6 tum (ca 12cm). Därför var alla scorekort från den tiden 6 tum breda, för att göra det lättare att mäta.